Čep po mjeri vina
Diam Bouchage kreira, proizvodi i diljem svijeta distribuira tehničke plutene čepove za mirna vina (Diam), pjenušce (Mytik Diam) i jaka alkoholna pića (Altop).
Diam Bouchage je dio grupacije OENEO, koja u svijetu vina djeluje u dva pravca: proizvodnja vina (bačvarija Seguin Moreau – Vivelys) i čepovi za vino (Diam Bouchage).
DISTRIBUCIJA DIAM ČEPA U HRVATSKOJ
Pluteni čep je interakcija s ljubiteljima vina, on ističe vinara kao nekoga tko promišlja o svojim kupcima. Odabirom DIAM plutenih čepova garantirate ljubiteljima vina da će ono ostati upravo onakvo kakvim ste ga zamislili. Budite i vi dio priče koja se distribuira u više od 55 zemalja diljem svijeta.
A kako postati dio te priče i opušteno se posvetiti svome vinu, znajući da je ono sigurno i da će sačuvati jedinstvenu kvalitetu i izvrsnost, za Hrvatsku brinu Vina Jakob d.o.o.
Kontakt: Vjekoslav Mahovlić, 091 38 28 770
E-mail: vjekoslav@vinajakob.hr
DIAM - čuvamo osobnost vina
Čep je za vinara mnogo više od običnog zatvarača – to je završni dio koji zaokružuje sav trud koji proizvodnja vina iziskuje. Svako je vino specifično samo za sebe i kako bi kroz odležavanje u boci razvilo svoj puni potencijal i zadržalo aromatski profil, nužno je imati čep koji će to omogućiti.
Upravo zato u tvrtki Diam Bouchage svaki dan radi na osiguranju kvalitete koja jamči elastičnost, mehanička svojstva, kontroliranu propusnost kisika i senzorsku neutralnost svakog čepa.
Diam, Mytik Diam i Altop su tehnološki čepovi proizvedeni jedinstvenom tehnologijom koja jamči besprijekornu senzoričku neutralnost i potpunu sljedivost svakog proizvedenog čepa.
Svaki tip čepa ima svoju jedinstvenu formulu posebno kreiranu za potpunu kontrolu dozrijevanja vaših vina.
- Čepovi DIAM proizvode se patentiranim postupkom od prirodnog, najfinije mljevenog pluta
- DIAM ne sadrži molekule zloglasnog 2,4,6 TCA
- Preko 100 nepoželjnih spojeva prisutnih u plutu uklonjeno je procesom proizvodnje u kolonama s CO2
- Mogućnost kontrole dozrijevanja vina putem tri nivoa propusnosti kisika
- U svakoj boci čep je potpuno identičan
- DIAM čepovi čuvaju osobnost vašeg vina
Oeneo grupa u lipnju 2018. godine osvojila je zlatnu nagradu za izvrsnost Francusko-američke gospodarske komore u San Franciscu.
Proizvodnja
faze proizvodnje čepova
Svake godine se s 25 000 ha na tradicionalan način ručno bere kora hrasta koja jamči iznimnu elastičnost u proizvodnji čepova
2. ODLEŽAVANJE, KUHANJE I MLJEVENJE KORE
Nakon 6 do 12 mjeseci sušenja, sirova se kora ispire i omekšava u kipućoj vodi, zatim reže kako bi se izdvojio suberin, najkvalitetniji dio kore.
Ovaj patentirani proces vodi računa o okolišu i koristi kolone sa superkritičnim CO₂ za ekstrakciju preko 100 tvari prisutnih u plutu koje utječu na senzoriku vina – među ostalim i ozloglašeni TCA – čuveni miris po čepu
4. MODELIRANJE ČEPOVA
U svrhu očuvanja trajnosti i konzistencije čepova tijekom perioda odležavanja vina, koriste se mikrosfere – specifične samo za Diam čepove. One se dodaju u smjesu mljevene plutene mase, vode i tvari za povezivanje. Cijela se smjesa potom oblikuje u kalupe i suši u posebnim sušarama.
5. OBRADA I TISAK LOGOTIPA
Specijalnim brušenjem podešava se promjer čepova, potom se masa reže na željenu dužinu i završava se finom obradom rubova. Čepovi se potom finaliziraju laserskim tiskanjem logotipova specifično rađenih za svakog kupca osobno.
6. KONTROLA KVALITETE
Svaka se serija čepova prije pakiranja detaljno ispituje, a uzorci od svake se čuvaju u laboratoriju.
DIAM čepovi su prisutni u 55 zemalja diljem svijeta u kojima postoje ovlašteni distributeri
Prošle godine prodano je više od milijardu i pol plutenih DIAM čepova u svijetu.
Drugi o DIAM čepovima
Suhi u čaši
Čepovi za boce vina – koji su bolji?
DIAM photo copyright: Richard Sprang