Diam čepovi

Čep po mjeri vina

Diam Bouchage kreira, proizvodi i diljem svijeta distribuira tehničke plutene čepove za mirna vina (Diam), pjenušce (Mytik Diam) i jaka alkoholna pića (Altop).

Diam Bouchage je dio grupacije OENEO, koja u svijetu vina djeluje u dva pravca: proizvodnja vina (bačvarija Seguin Moreau – Vivelys) i čepovi za vino (Diam Bouchage).

DIAM - čuvamo osobnost vina

Čep je za vinara mnogo više od običnog zatvarača – to je završni dio koji zaokružuje sav trud koji proizvodnja vina iziskuje. Svako je vino specifično samo za sebe i kako bi kroz odležavanje u boci razvilo svoj puni potencijal i zadržalo aromatski profil, nužno je imati čep koji će to omogućiti.

Upravo zato u tvrtki Diam Bouchage svaki dan radi na osiguranju kvalitete koja jamči elastičnost, mehanička svojstva, kontroliranu propusnost kisika i senzorsku neutralnost svakog čepa.

Diam, Mytik Diam i Altop su tehnološki čepovi proizvedeni jedinstvenom tehnologijom koja jamči besprijekornu senzoričku neutralnost i potpunu sljedivost svakog proizvedenog čepa.

Svaki tip čepa ima svoju jedinstvenu formulu posebno kreiranu za potpunu kontrolu dozrijevanja vaših vina.

  • Čepovi DIAM proizvode se patentiranim postupkom  od prirodnog, najfinije mljevenog pluta
  • DIAM ne sadrži molekule zloglasnog  2,4,6 TCA 
  • Preko 100 nepoželjnih spojeva  prisutnih u plutu  uklonjeno je procesom proizvodnje u kolonama s CO2
  • Mogućnost kontrole dozrijevanja vina putem tri nivoa propusnosti kisika
  • U svakoj boci čep je potpuno identičan
  • DIAM čepovi čuvaju osobnost vašeg vina

Oeneo grupa u lipnju 2018. godine osvojila je zlatnu nagradu za izvrsnost Francusko-američke gospodarske komore u San Franciscu.

Proizvodnja

faze proizvodnje čepova

Svake godine se s 25 000 ha na tradicionalan način ručno bere kora hrasta koja jamči iznimnu elastičnost u proizvodnji čepova

2. ODLEŽAVANJE, KUHANJE I MLJEVENJE KORE

Nakon 6 do 12 mjeseci sušenja, sirova se kora ispire i omekšava u kipućoj vodi, zatim reže kako bi se izdvojio suberin, najkvalitetniji dio kore.

Ovaj patentirani proces vodi računa o okolišu i koristi kolone sa superkritičnim CO za ekstrakciju preko 100 tvari prisutnih u plutu koje utječu na senzoriku vina – među ostalim i ozloglašeni TCA – čuveni miris po čepu

4. MODELIRANJE ČEPOVA

U svrhu očuvanja trajnosti i konzistencije čepova tijekom perioda odležavanja vina, koriste se mikrosfere – specifične samo za Diam čepove. One se dodaju u smjesu mljevene plutene mase, vode i tvari za povezivanje. Cijela se smjesa potom oblikuje u kalupe i suši u posebnim sušarama.

5. OBRADA I TISAK LOGOTIPA

Specijalnim brušenjem podešava se promjer čepova, potom se masa reže na željenu dužinu i završava se finom obradom rubova. Čepovi se potom finaliziraju laserskim tiskanjem logotipova specifično rađenih za svakog kupca osobno.

6. KONTROLA KVALITETE

Svaka se serija čepova prije pakiranja detaljno ispituje, a uzorci od svake se čuvaju u laboratoriju.

DIAM čepovi su prisutni u 55 zemalja diljem svijeta u kojima  postoje ovlašteni  distributeri

DISTRIBUCIJA DIAM ČEPA U HRVATSKOJ

Pluteni čep je interakcija s ljubiteljima vina, on ističe vinara kao nekoga tko promišlja o svojim kupcima. Odabirom DIAM plutenih čepova garantirate ljubiteljima vina da će ono ostati upravo onakvo kakvim ste ga zamislili. Budite i vi dio priče koja se distribuira u više od  55 zemalja diljem svijeta.

A kako postati dio te priče i opušteno se posvetiti svome vinu, znajući da je ono sigurno i da će sačuvati jedinstvenu kvalitetu i izvrsnost, za Hrvatsku brinu Vina Jakob d.o.o.

Prošle godine prodano je više od milijardu i pol plutenih DIAM čepova u svijetu.

Drugi o DIAM čepovima

"Najboljim se – i što se tiče eliminacije loših mirisa i okusa i što se tiče poštivanja tradicije u posluživanju plemenite kapljice – u najnovije vrijeme pokazao proizvod što ga inovativnim načinom realizira francuska kuća diam bouchage."

Suhi u čaši

Željko Suhadolnik
"Jedna od najpoznatijih kuća u svijetu koja garantira da vam se nikada ne može dogoditi „miris vina po čepu“, TCA, je francuska kuća Diam Bouchage."

Čepovi za boce vina – koji su bolji?

PUPITRES

DIAM photo copyright: Richard Sprang