O nama
2018
Prva butelja
2018
Osnovana Vina Jakob

Kultura vina

Mala slikovita obiteljska vinarija na obroncima Medvednice izrasla je u kultno okupljalište vinoljubaca, a vina Jakob na vinskim kartama znak su prestižnog ugostiteljstva.

Ilija Zdravko Jakobović stvorio je sve preduvjete za izvrsna vina obiteljske vinarije: izuzetni slavonski položaji iznad Brodskog Stupnika, odabir sorti primjeren terroiru, besprijekorno zasađeni i održavani vinogradi, školski tempirane i odrađene berbe, brz transport hlađenog grožđa do boutique vinarije u zagrebačkim Šestinama, promišljena vinifikacija koju osmišljava i nadgleda stručni tim, odležavanje u probranom slavonskom i francuskom hrastu, optimalno buteljiranje i čepljenje.

Iznad ovih egzaktnih kategorija koji odražavaju vrhunskog profesionalca stoji ljubav i strast koja je hobi pretvorila u vokaciju. Vidljivo je to od prvog do zadnjeg koraka: na izvorištu vinogradi nose imena Jakobovićevih unuka, u konačnici gostoljubivi Zdravko ne propušta ni jednu prigodu znalce počastiti svojim vinom i uživati u njihovim komplimentima.

Ugled vinarije Jakob postojano je izgrađen na jednostavnoj, beskompromisnoj premisi: iz podruma ne smije izaći niti jedna butelja koja ne zadovoljava najviše kriterije. Zato je procjena kako su vina Jakob čak najbolji slavonski “crnjaci” sve češća. Svi atributi klasičnih bordoških sorti dobili su prepoznatljiva obilježja Jakobovićevog zavičaja. Nakon niza iskrenih pohvala i vrijednih nagrada Zdravko se odvažio i na osvježavajuću novost, odnjegovane ružičaste pjenušce kojima je iznova razveselio svoju rastuću vinsku sljedbu.

Rene Bakalović

Jakob Cuvée 2009. dobitnik je zlatne medalje u Bergamu u Italiji 2012. godine. Za istu smo berbu dobili Decanterovu preporuku 2015.g.

Vinograd

“Obiteljske vinograde Jakobovićevih treba pohoditi i uživati u njima najbolje uz slavonsku užinu.”

Ukupno sedam hektara prostire se na brežuljcima koji se spuštaju prema Savi. Zasađene su klasične bordoške sorte – cabernet sauvigon, cabernet franc i merlot te syrah, iz doline rijeke Rone. Cijeli dan upijaju energiju Sunca, okrenuti su jugoistoku, jugu i jugozapadu. Loze upijaju potrebne hranjive tvari i minerale iz mješavine vapnenca, ilovače, gline i pijeska. Trsovi su stari prosječno petnaest godina, vinogradi se sustavno obnavljaju i šire. Kakvoća se cijeni iznad količine, rezidbom se prinos smanjuje na jedan kilogram po trsu.

Jakob je jedan od najpouzdanijih i ujedno najvrednijih domaćih vinskih brendova. Istoimena vinarija u vlasništvu Ilije Zdravka Jakobovića zapravo nikada nije isporučila razočaravajuću kvalitetu niti u jednoj od svojih etiketa u svojoj dvanaestgodišnjoj povijesti, a to je odlika koju respektiramo više od bilo koje druge. Perjanica im se zove Jakob Cuvee i sastoji se od tri bordoške sorte; cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota.

Od hobija do strasti

U maloj vinariji suvremena oprema poput vertikalnih vinifikatora i cisterni s toplinskim regulatorima jamči optimalnu vinifikaciju.

Podrumom dominiraju pomno odabrane slavonske i francuske hrastove bačve, klasične barrique zapremine od 225 litara. Trećina malih bačvi svake se godine obnavlja.  Nakon jednogodišnjeg odležavanja u hrastu, vino se buteljira i potom “smiruje i odmara” u bocama još godinu dana prije izlaska na tržište. U podrumu je smještena i kušaonica, mali vinski klub u kojem znalci uživaju i propitkuju vrhunske vinske domete.